V našich posledních článcích se zaměřujeme na bezpečnost a práci z domova. Jak vše sladit do jednoho – pracovat pohodlně z domova a zároveň neohrozit svůj počítač a firemní či soukromá data na něm? Současná doba a množství útoků hackerů a jejich aktivita je tak vysoká, že považujeme za důležité si základní věci ještě jednou zrekapitulovat.

Doma jste při práci na počítači ohroženější než v kanceláři!

Různí podvodníci a hackeři totiž současné situace zneužívají a strach z pandemie jim velice nahrává. Momentálně jsou velmi aktivní různí podvodní prodejci ochranných pomůcek – respirátorů, roušek a jiného vybavení.

O etice jejich podnikání lze více než pochybovat – ceny bývají značně přemrštěné a nově vzniklé e-shopy vám zpravidla objednané zboží vůbec nedoručí. Pokud nakonec vytoužená objednávka respirátorů přeci jen dorazí, tak rozhodně nesázejte na to, že Vás před virem ochrání.

Další velké riziko plyne ze snahy získat na internetu informace o nákaze COVID-19 a aktuálním dění kolem ní v ČR a v zahraničí. Spíše tak teď rozkliknete internetový odkaz na zaručené rady, jak se ochránit před nákazou nebo jak ji zvládnout než dříve. Spousta těchto odkazů je však „infekčních“.

Hackeři a podvodníci také hojně rozesílají e-maily, kde v názvu jsou různá hesla o virové nákaze. Pokud něco takového obdržíte do e-mailu, tak ho okamžitě smažte. Mohl by vám nadělat opravdu velké starosti. Další záludností jsou různé e-maily a odkazy, které se tváří, že pocházejí od vašeho mobilního operátora, z banky nebo pojišťovny a jiných velkých i veřejných institucí. Zneužití jména významné organizace je častým jevem poslední doby. Buďte opatrní i při aktualizacích Vašeho počítače. Určitě jej aktualizujte – to je teď více důležité než kdy dříve. Rozhodně to ale dělejte přímo v operačním systému. Neklikejte na žádný e-mail, který Vás k něčemu takovému bude vyzývat. To samé platí o dalších instalovaných aplikacích.

Zvýšené opatrnosti také dbejte, pokud po Vás bude chtít cizí stránka nějaké přihlášení nebo registraci. Zásadně nezadávejte své údaje k e-mailové schránce ani platebním kartám.

  ZÁKLADNÍ ZÁSADY BEZPEČNÉ PRÁCE S POČÍTAČEM

  • Pozor na zadávání osobních údajů kdekoli na internetu – e-mail, platební karta, osobní údaje…
  • Přemýšlejte, než na něco kliknete! Už jedno kliknutí může být malér a zamknout Vám počítač nebo získat citlivá data.
  • Pokud je to jen trochu možné, tak navštěvujte a nakupujte pouze z ověřených stránek. Vždy zadávejte adresu do adresního řádku prohlížeče. Neproklikávejte se na ně z jiných stránek nebo odkazů.
  • Udržujte aktuální svůj operační systém a antivirový program.
  • Pokud se Vám cokoliv nezdá, obraťte se na své IT oddělení.
  • Používejte selský rozum, nenechte se donutit k rychlým rozhodnutím pod tlakem nebo ve stresu.

Naše společnost má se zabezpečováním firemní sítě bohaté zkušenosti. Můžeme Vám zabezpečení zkontrolovat, nastavit nebo vybudovat od začátku. Stačí nám jenom napsat či rovnou zavolat.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti